Jag önskar mig önskelistor

Illustration av Anna Nygren.

Illustration av Anna Nygren.

Mitt liv består av att-göra-listor. Det finns lappar överallt, streck, bokstäver, ringar, på fram- och baksidor, upp och ned. Listorna är förbrukningsvaror och målet är att de ska slängas när uppdraget, samtalet eller tanken är genomförd. Det finns något lustfyllt i att ställa upp och sortera, få en överblick och på så sätt skaffa mig makt över innehållet.

Listan som ligger framför mig idag ser ut så här:

 • förbered
 • gör ett papper
 • skriv respons
 • skriv och meddela
 • skriv och beskriv
 • ominstallera
 • läs pjäsen
 • kontakta S
 • bjud in B
 • koppla ihop M och M
 • skicka brev till E
 • be J om hjälp

Listorna ger mig tydliga ramar och bestämda avgränsningar. När jag stryker något, eller ringar in som extra viktigt eller intressant blir jag tillfredsställd. Genom att göra det upplever jag att jag gjort någonting. Ibland skapar det dock oordning: ”Skriv och beskriv”, vad är det jag ska skriva och till vem?

Är jag utan arbete gör jag listor på vilka arbetsgivare jag ska kontaka. Listan över teatrar ritar jag som en karta. Över institutionerna ritar jag hus med tak, de fria grupperna får runda hyddor över sig. De hus och hyddor jag vill arbeta i som dramatiker får skorstenar, där jag vill arbeta som regissör ritar jag en dörr. Vid de hus jag är rädd för att arbeta i ritar jag arga hundar. För att arga hundar inte skrämmer mig och att det  blir mindre farligt att tänka att det är en hund än en människa. Jag numrerar husen från 1 till 10. Med blyerts, så jag kan ändra.

För mig är dessa listor ett nödvändigt ont, ett måste där jag utgår från vilken arbetsgivare som kan tänkas vilja ha mig, vilken typ av uppdrag någon annan kan tänkas vara intresserad av att ge mig. Men, vad vill egentligen jag? Hur ser min önskelista ut? Min inlärning i att tänka utifrån andras behov sitter hårt. Hela jag fylls av stress inför uppmaningen att tänka självständigt, att tänka utifrån vad jag vill.

Till mig och till Invite Me To My Own Words har det kommit listor. Maria skriver (apropå mina tolv uppdrag) ”jag har valt 12 saker som är jobbiga i mitt liv som jag måste lösa, från i morgon och ett år framåt”. Andra listor med uppräknande av önskningar kring hur det praktiska livet – privat och i arbete har landat i min mailbox. Dessa listor inspirerar och väcker tankar.

Kanske är den där uppmaningen ”Skriv och beskriv” ett kodat meddelande till mig själv? Kanske är det en uppmaning att göra en uppriktig önskelista? Kanske ska jag klippa ut bilder ur tidningar och klistra upp på listan? Helt säkert ska jag skriva den med en penna på ett papper!

Vill du skriva en önskelista och dela med dig av den? Gör då en lista över tio saker/företeelser/kriterier som utgör din önskelista och skicka den till mig (som kommentar eller mail, se Kontakt). Vill du ha något att utgå från kanske den här frågeställningen kan hjälpa: Hur ser din drömvärld/arbetsvärld ut, vilka känslomässiga och praktiska förutsättningar behöver du för att orka?

Det skulle göra mig gott att veta att fler skriver listor. Därför uppmanar jag härmed dig att skriva en LISTA PÅ ÖNSKNINGAR!

På återskrivande,

AnnaLina

 

2 thoughts on “Jag önskar mig önskelistor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>