Jag rättar till nackrosetten och går ut

Illustration av Anna Nygren.

Illustration av Anna Nygren.

Vi möts över en tablettburk, tar varsin alvedon 665 mg och inleder sedan ett samtal om konst. I förbifarten har vi nämnt något om det där med psykosomatisk smärta och övermänniskor. Du och jag vill gärna vara sådana som klarar av allt, som saknar eller i alla fall står emot alla former av smärta. Vi vill inte att folk ska tycka synd om oss.

Vi pratar om konst, reflekterar kring rörelser och mönster. Vi problematiserar relationer och dialoger inom ramarna för vårt samtal. Jag upplever att vi är i ett landskap där jag hör hemma och där jag vet hur jag tar mig fram. Ibland saknar jag svar och ibland hittar jag gömda saker i mig själv som jag överraskas av, men jag behöver inte förställa mig eller hålla tyst. I vårt samtal om konst är det mesta tillåtet, förutsatt att vi följer reglerna om att lyssna på och tala till varandra.

Anna skriver i sitt förra inlägg om skapandet som en konsekvens, eller en möjlighet, att våga känna. Skapandet blir en ventil där det är tillåtet, undercover, att känna. Att känna att det faktiskt gör ont, får göra ont, och att smärtan kan vara en tillgång.

Ibland blir jag provocerad över denna ventils unika värde. Det härliga och fria i att den finns gör mig dysfunktionell då den saknas. När jag inte arbetar får jag svårigheter att uttrycka mig och blir rastlöst irriterad över att människor utanför mitt konstnärliga samtal inte förstår mig. När samtalet och skapandet saknas mig växer värken. När den bestämda formen för skapandet inte finns får smärtan fritt spelrum och äter sig inåt uppåt framåt. Jag har tappat bort min yrkesidentitet och har ont. Det gör att jag skäms och jag gömmer mig.

Du och jag har ett pågående samtal om konst. När vi träffas pratar vi inte om vår egen smärta, annat än som en kort check. Utifrån en ömsesidig förståelse har vi ändå konstruerat en livlina. Vi har byggt en struktur för hur vi talar till varandra, och i den strukturen har vi hittat en plats för samtalet om vår egen smärta. Vi talar inte om smärtan med varandra men vi skriver.

Mitt sms till dig i natten: ”Jag känner mig värdelös och har ont. Längtar bort mot hav och ostressiga platser.”

Jag vet att du vet vad jag menar. Jag vet att du vet att det viktiga är att jag får skicka ett sms till dig, som ett inlägg i vårt ständigt pågående samtal, och att du svarar när du har tid och lust. Jag vet att du vet att du inte behöver ta ansvar för det jag skriver för orden är mina. Jag vet att jag inte behöver ta ansvar för det du skriver tillbaka, eftersom de orden är dina. Jag får prata om min smärta inom ramarna för det konstnärliga samtalet och det gör mig trygg.

Några dagar innan vi ses har jag varit på resa. Jag skickade ett meddelande till dig: ”Jag är på ön. Luften är klarare och tanken lättare.”

Nu står vi där vid burken, med varsitt vitt piller i handen. Alldeles snart ska vi börja arbeta. ”Så fint att se dig” säger du ”och tack för ditt sms.” Tack själv. Och tack ni andra som varit med i samtalet. Det här är sista och avslutande texten om smärta. Anna och jag, och kanske du, kommer säkert komma tillbaka till det på olika sätt i framtiden.

Ta hand om dig,
AnnaLina

2 thoughts on “Jag rättar till nackrosetten och går ut

  1. Tack igen för alla ord som landar så rätt och gör så gottl! ”När samtalet och skapandet saknas mig växer värken.” Ordformuleringar, sammanhang som lättar på trycket när de egna ord-tankarna tar för stor plats och blir den där växande värken… ”Jag upplever att vi är i ett landskap där jag hör hemma och där jag vet hur jag tar mig fram.” När frånvaron av det landskapet blir en längtan som bara lägger sig i den där växande värken… Kram från Malmö där jag i skrivande stund känner mig hemma.

    1. Så fint att du vill dela orden och sätta dem i din kropp. Tack. Det är stort och väldigt att vi kan dela orden mellan varandra, att de kan fungera som paus eller avledande rörelser i inre kaos. Ta hand om dina skrivande stunder. Kram AnnaLina.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>