Gloria, Hartmund och Lady XY

image

Illustration av Anna Nygren.

Du säger ”pink rules” när du lämnar av mig på flygplatsen. Tre dagar har vi varit tillsammans. Vår uppgift var att utforska vår gemensamma identitet.

Vi gjorde pappersdockor, jag, du och Maria. Din heter Gloria och min heter Hartmund. Marias pappersdocka heter Lady XY. Sinead filmade oss och ställde frågor, ofta sådana som hon själv svarade på. Min plan var att utvärdera ett koncept. Jag förväntade mig inte att göra så många upptäckter. Jag förväntade mig inte att bli så berörd och förvirrad.

Jag har till exempel upptäckt att jag bär rött läppstift som ett skydd. Jag har till exempel  upptäckt att andra inte förstår det så.

Jag har till exempel upptäckt att jag inte är medveten om hur jag är kvinna. Jag har till exempel upptäckt hur andra ÄR medvetna om att jag är kvinna.

Jag har upptäckt att jag inte vet om det är ok för män med makt att ha smutsigt hår. Jag har upptäckt att jag inte vet om det är ok att hävda att det inte är ok för kvinnor med makt att ha smutsigt hår.

Jag har upptäckt att jag tycker om att ha höga klackar på skorna. Jag har upptäckt att jag inte vet om jag kan bära höga klackar i största allmänhet eller om att höga klackar för mig alltid innebär en feministisk aktion.

Jag har upptäckt att jag kan prata väldigt länge om smutsigt hår och höga klackar. Jag har upptäckt att jag gärna uppehåller mig vid saker.

Jag har upptäckt att det är en prestation att vara naturlig. Jag har upptäckt att jag tycker det är svårt att bli betraktad. Jag har upptäckt att jag tycker det är svårt att bli värderad som ett objekt. Jag har upptäckt att jag tycker det är svårt att bli beskriven som naturlig och vacker när jag utför aktioner som för mig signalerar sexualitet. Jag har upptäckt att jag tycker det är otäckt att bli porträttfotograferad.

Jag har upptäckt att jag föredrar att göra pappersdockor utan att bestämma deras kön.

Jag har upptäckt att jag tänker och löser saker snabbare än många andra och att jag trots det behöver ta tid, att min tanke behöver ta tid. Jag har upptäckt att jag blir stressad när jag inte tänker tankar till slut.

Jag har upptäckt att jag inte är medveten om hur medveten jag egentligen är.

Jag har upptäckt att det är svårt och sårbart att ge förtroenden. Jag har upptäckt att jag blir ledsen när jag inte blir förstådd. Jag har upptäckt att det är utmattande att berätta om mig själv.

Jag har upptäckt att jag lätt fastnar i det som är ledset. Jag har upptäckt att när jag pratar om det som är svårt blir jag trött. Jag har upptäckt att jag behöver tid för att orka upptäcka det som är bra.

Jag har upptäckt att jag längtar efter en viss sort av varm choklad, i mycket små koppar.

Jag har upptäckt att du och jag är olika. Jag har upptäckt att jag kan tänka så. Jag har upptäckt att jag kan berätta det för dig.

Jag har upptäckt att du lyssnar på mig. Jag har upptäckt att det jag säger spelar roll för dig. Jag har upptäckt att det jag gör är viktig för dig. Jag har upptäckt att du ser att jag kan göra ändring.

Jag har upptäckt att jag ibland bara vill lägga mig ner och gråta. Jag har upptäckt att du ser mig då och att du tar mig i handen och lägger mig ner. Jag har upptäckt att det är ok att ligga ned bredvid dig. Jag har upptäckt att du tycker det är ok. Jag har upptäckt att du vill hjälpa mig.

Du säger ”pink rules” och åker iväg i din röda bil. Jag checkar in. Det är först i flygplatsens ingenmansland som min tanke hinner ifatt. Det är först då jag upptäcker alla dessa upptäckter. Du har redan försvunnit in i mörkret med Gloria, Hartmund och Lady XY men jag lyfter ändå min hand och vinkar. Jag skriker mot utgången: Vi ses snart igen för att göra nya pappersdockor! Vi ses snart igen för att göra nya upptäckter!

Iki,
AnnaLina.

(E Myselves är ett projekt i samarbete med Litauiska Kulturinstitutet. Denna workshop finansierades av Konstnärsnämnden, Sverige.)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>